LSP Landelijk Schakel Punt:
Voor een heldere uitleg over het LSP kunt u hier een filmpje via YouTube bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=lhLAp-kNFO0&list=PLxdc1MOB2yvRER2x40d85YSdxTeLx8o0C&index=2
Toestemming geven
Wij gaan gebruik maken van het LSP en willen u om toestemming vragen om uw gegevens beschikbaar te stellen via dit netwerk. Na uw toestemming melden wij uw gegevens aan bij het LSP door uw burgerservicenummer (BSN) door te geven.
Gegevens opvragen
Een andere zorgverlener kan dan uw gegevens opvragen als dat nodig is voor uw behandeling. Het LSP zoekt aan de hand van uw BSN welke zorgverleners gegevens over u beschikbaar hebben gesteld. Als er gegevens beschikbaar zijn, kan de zorgverlener deze opvragen en bekijken. In het netwerk staat alleen uw BSN vermeld en welke huisarts en apotheek gegevens over u beschikbaar hebben. Uw medische gegevens worden dus niet opgeslagen in het LSP.
—
Regionaal ** Dit onderdeel is vervallen, regiobegrenzing van het LSP is vervallen per 05 april 2022**
Het LSP is opgedeeld in ongeveer veertig regio’s. Alle huisartsenposten, huisartsen en apotheken, die gebruikmaken van het LSP, zijn ingedeeld in één van deze regio’s en kunnen zich eventueel bij een andere regio aansluiten. Binnen zo’n regio wisselen zorgverleners gegevens met elkaar uit. Voor ziekenhuizen is een uitzondering gemaakt. Zij hebben vaak patiënten die uit meerdere regio’s komen en kunnen daarom met meerdere regio’s gegevens uitwisselen. Patiënten merken in principe niets van de regio-indeling, tenzij ze ook bij zorgverleners uit andere regio’s komen. Dan kan het voorkomen dat gegevens niet kunnen worden opgevraagd. Via de regio-indeling kunt u zien in welke regio of regio’s uw zorgverlener gegevens kan uitwisselen. ** Dit onderdeel is vervallen, regiobegrenzing van het LSP is vervallen per 05 april 2022** -> dat maakt landelijke uitwisseling van gezondheidsgegevens mogelijk**
—
Wilt u dat zorgverleners uw medische gegevens elektronisch kunnen delen?
- Dan kunt u hiervoor mondeling toestemming geven aan uw huisarts en/of assistente.
- u kunt het formulier uitprinten, invullen en inleveren bij de huisartspraktijk.
- Of u kunt uw toestemming online* regelen op https://www.volgjezorg.nl/ *Online regelen kan door in te loggen op uw ‘Persoonlijke omgeving’. Ga dan naar ‘Toestemmingen’ en klik op ‘Zorgaanbieder +’. Zoek uw zorgaanbieder en klik deze aan. U kunt nu ‘Ja’ of ‘Nee’ aangeven. Dit zorgt ervoor dat er een ‘opt-in’=JA of ‘opt-out’=NEE naar de zorgaanbieder wordt verstuurd. Het kan zijn dat meerdere zorgaanbieders gegevens over u hebben die ze willen delen. Geeft u dan bij elke zorgaanbieder uw toestemming. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken.
Wilt u het toestemmingsformulier invullen en uitprinten? Klik op de button hiernaast om het formulier te downloaden. | ![]() |
Zien wie uw gegevens heeft bekeken?
U heeft uw huisarts toestemming gegeven. Zij kunnen uw belangrijkste medische gegevens delen met andere zorgverleners. Dan wilt u natuurlijk ook weten wat er met die gegevens gebeurt. Dat kan. Met het overzicht toestemmingen en uitwisselingen op Volgjezorg (www.volgjezorg.nl).
Op deze overzichten ziet u welke soorten gegevens uw huisarts deelt met uw andere zorgverleners. En wanneer zij die gegevens beschikbaar hebben gesteld. Ook ziet u welke zorgverleners welke soorten gegevens hebben bekeken. En wanneer.
Meer weten over Volgjezorg?
Klik hier voor uitgebreidere informatie over Volgjezorg.