PreventieConsult
Steeds meer mensen krijgen suikerziekte (diabetes), hart- en vaatziekten en nierschade. Dit komt omdat veel mensen roken, niet gezond eten of te weinig bewegen. Diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade hebben grote gevolgen voor de gezondheid(szorg).
Het is belangrijk te weten of er een grotere kans is om diabetes, hart- en vaatziekten of nierschade te krijgen. Dan is er nog wat aan te doen, zoals gezonder leven of medicijnen als dat nodig is. Dan wordt de kans kleiner om deze aandoeningen te krijgen.
Hoe werkt het in de praktijk?
– patiënten ingeschreven in onze huisartspraktijk, ouder dan 40 jaar
– mannen niet ouder dan 60 jaar
– vrouwen niet ouder dan 65 jaar
– die niet gecontroleerd worden voor diabetes, hoge bloeddruk of andere hart- en vaatziekten
kunnen via de website www.testuwrisico.nl een risicotest doen.
Mensen die de risicotest op internet hebben ingevuld en een verhoogd risico hebben, adviseren wij om een afspraak te maken op het assistentespreekuur. Zij controleert dan samen met u of alle vragen correct zijn ingevuld en meet uw lengte, gewicht en middelomtrek. Waarna uw risicoscore wordt bepaald. Uw risicoprofiel kan indien nodig verder in kaart gebracht worden aan de hand van het meten van uw bloeddruk en krijgt u eventueel een aanvraagformulier mee voor laboratoriumonderzoek naar het lipidenspectrum (o.a. cholesterol) en het bloedsuikergehalte. Indien u geen of een licht verhoogd risico heeft adviseren wij u om de drie tot vijf jaar opnieuw de test te doen.
Wat zijn voor u de kosten?
De risicotest via de website www.testuwrisico.nl is gratis. Het consult op het assistentespreekuur wordt door uw zorgverzekeraar vergoed. Het laboratoriumonderzoek wordt niet altijd door uw zorgverzekeraar vergoed. Een deel van de zorgverzekeraars vergoeden het laboratoriumonderzoek op basis van de aanvullende verzekering. Een deel ook niet. Soms worden de kosten voor laboratoriumonderzoek gerekend als ‘eigen risico’. Wilt u zeker weten dat er voor u geen extra kosten aan het laboratoriumonderzoek zijn: vraag dan eerst uw verzekeraar voordat u een afspraak maakt met de assistente.
De tarieven voor laboratoriumonderzoek bij Certe (v/h LabNoord) kunt u vinden onder: https://www.certe.nl/over-certe/organisatie/tarieven-certe
Van wie?
Het PreventieConsult is ontwikkeld door de beroepsorganisaties van huisartsen en bedrijfsartsen, in samenwerking met de Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting.
Vragen?
Met vragen kunt u terecht bij de doktersassistente telefoonnummer: 050-5015976
Informatiefolder PreventieConsult zie: Folder Test Uw Risico